Topsporthal Hekers

Specificaties

Programma
Topsporthal
Type
Nieuwbouw
Ligging
Gent-Zwijnaarde, Ter Linden 29
Ontwerpjaar
2010
Opdrachtgever
TMVW

Naast de bestaande (gerenoveerde) sporthal uit ‘80 wordt een nieuwe sporthal gebouwd, voornamelijk gericht op balsporten: handbal en zaalvoetbal, en zal dienst doen als competitiehal. Los van het hoofdprogramma (zaal, kleedkamers, vaste tribune, vergaderzaal en VIPruimte) wordt ook een petanquezaal met cafetaria en een fitnessruimte voorzien.

Vanuit het streven naar een aangename binnenruimte en het engagement op vlak van duurzaamheid en energiezuinigheid werd het typische ‘black box’- concept aan de kant geschoven. Om ruim daglicht binnen te krijgen, zonder de spelers te verblinden en vanuit de structurele logica van overspanningen in stalen vakwerken, ontstond het idee om te spelen met verschillende volumes die elkaar afwisselen in hoogte en in lengte.

Een optimale competitiesporthal voor handbal creëren die tegelijk voldoet aan alle normen inzake sport, toegankelijkheid en veiligheid die architecturaal toch verder gaat dan het voor de hand liggende doos-concept dat bij veel sporthallen wordt toegepast. Vooral de daglichtintegratie, de inplanting in een woonbuurt waar het groenpark zoveel mogelijk behouden diende te blijven en de aansluiting aan de bestaande sporthal zijn van groot belang.

De sporthal is opgebouwd als betonskelet met stalen vakwerkliggers. De wanden zijn opgebouwd uit betonnen sandwichpanelen, ingevuld met licht doorlatende gevelpanelen. Deze gevelpanelen hebben een zeer hoge isolatiewaarde.

Bij de uitwerking van de architectuur werd bijzondere aandacht besteed aan het realiseren van een laag energetisch gebouw, met een laag K-peil. Op die manier zal dit gebouw een E-peil van minder dan 50 (= laag energetisch) hebben. We maakten gebruik van een doorgedreven daglichtsturing, om het verbruik te verminderen. De bestaande verwarmingsketel wordt vervangen door een nieuwe stookinstallatie en er werd gekozen voor ventilatie met warmterecuperatie en vloerverwarming.

Publicaties: architecura: Topsporthal Hekers baadt in het licht.