Basischool Brugge

Specificaties

Programma
Basisschool
Type
Nieuwbouw als uitbreiding
Ligging
Brugge, Sint-Michielslaan 33
Ontwerpjaar
2004
Opdrachtgever
Stad Brugge
Budget
600 000 € excl. BTW en erelonen

We opteerden om de nieuwe klassen niet als een verlenging van de bestaande klassenblok op te vatten, maar om ze als een onafhankelijk volume te laten fungeren waardoor de gebouwen hun zelfstandig architecturaal karakter behouden. Ook in de evolutie van de school koos men voorheen steeds resoluut voor een losstaand nieuwbouwblok. Het lage volume van de toiletten vormt een overgangsschakel tussen het bestaande gebouw en het nieuwe klassenblok. De overhangende luifel markeert zowel de ingang van het nieuwe klassenblok als de toegang tot de toiletten. De berging wordt als een afzonderlijk volume achteraan de speelplaats uitgevoerd.
De fietsenstalling werd uit functioneel oogpunt ingeplant aan de straatzijde. De leerlingen kunnen hun fietsen stallen bij het betreden van de speelplaats zonder, zoals voorheen, de hele speelplaats over te steken, laverend tussen de spelende kinderen. De inrijpoort wordt opgeschoven naar het bestaande laagbouwblok toe. De overdekte fietsenstalling wordt rondom afgesloten met een groenwand; een hekwerk met begroeiing, zodat de fietsenstalling een verdikking lijkt van de bestaande haag die de speelplaats afsluit.
Het nieuwe klassenblok wordt opgebouwd uit donker gelijmd metselwerk : een hedendaagse variant op het bestaande traditionele metselwerk van de bestaande gebouwen. Elke klas beschikt over hoge schuiframen tot op de grond. In open toestand krijgt men als het ware een buitenklas. Op de begane grond heeft de klas hierdoor directe toegang tot de speelplaats. Op de verdieping is een terrasje voorzien waardoor men ook daar de ramen kan openen en men de grote raampartijen makkelijk kan reinigen. De leuning met glas is kindvriendelijk, veilig en vormt geen visuele hinder vanuit de klas.