Woning VSA Horebeke

Specificaties

Programma
ééngezinswoning
Type
Nieuwbouw - vrijstaand
Ligging
Sint-Kornelis-Horebeke
E-peil
E50

De context van dit project is een specifiek hellend landschap in de Vlaamse Ardennen. Het uitgangspunt was dan ook om de glooiingen van het landschap te behouden op het perceel en de woning in de helling in te werken.
Het inwerken van de woning in het talud maakte het mogelijk om een half ondergrondse hobbyruimte te realiseren.

Om binnen het gevraagde gabariet van de verkavelingsvoorschriften te blijven en toch met een plat dak te kunnen werken, werd binnenin gebruik gemaakt van splitlevels.

De woning bestaat uit 3 volumes, uitgevoerd aan de buitenzijde in 3 contrasterende materialen/kleuren: wit en zwart plaatmateriaal en grijze gevelstenen.

De woning werd integraal voor-achter georiënteerd. Dit om de privacy tegenover de naastliggende woningen te vrijwaren en tegelijk een maximale openheid en zichtlijn te creëren naar het landschap. Vooraan heb je een uitgestrekt zicht op de vallei en achteraan op de tuin. Zo krijgt de zitruimte, mede dankzij het hoogteverschil met de straat een prachtige uitkijk op het landschap zonder in te boeten aan privacy.

Aan de achterzijde zijn keuken en eetruimte gelegen langs het terras.

Voor de materialen binnenin werd het kleurcontrast zwart-wit van de buitengevels doorgetrokken, ook in het meubilair. Er werd gekozen om de ruimtes zo puur mogelijk te houden: een vloer in gepolierde beton, plafonds in naakte betongewelven, wit gepleisterde muren.