Woning CD Zwijnaarde

Specificaties

Programma
ééngezinswoning
Type
Halfopen bebouwing
Ligging
Zwijnaarde
Ontwerpjaar
2010
E-peil
E60
Status
Uitgevoerd

Ondanks de strikte verkavelingsvoorschriften van deze site werd gezocht naar een architecturale oplossing voor een open en luchtige woning.

Volgens de voorschriften diende het gabariet van de buur (woning met hellend dak) gevolgd te worden. We kozen ervoor om de woning op te bouwen met 3 volumes:
Een eerste volume aansluitend op de woning van de buur is het hoogste volume en heeft een hellend dak. Dit volume werd volledig bekleed met zwarte leien in halfsteens verband. Ernaast heb je een tweede volume met een plat dak waar de ingang van de woning zich bevindt op de overgang tussen deze twee volumes. Tenslotte werd achteraan een derde en lager volume voorzien waar de keuken gelegen is. De twee volumes met plat dak werden uitgevoerd in een lichtgrijze gevelsteen als contrast met de zwarte leien.
Om een warmere tint te realiseren werden in de voorgevel en achtergevel vlakken bekleed met houten latten in afzelia, verticaal geplaatst.

Voor de bouwheer was een garage en een berging noodzakelijk, en omwille van de privacy werd gekozen om alle bergruimtes aan de straatzijde te realiseren en alle woonfuncties naar de tuin te richten.
Het resultaat op het gelijkvloers is de opeenvolging van zit- en eetruimte en keuken in een L-vorm, waarbij alle functies in een hoek gericht zijn op het terras.
De bouwheer wilde heel graag een bureauruimte apart van de leefruimtes, maar wel met visueel contact met de leefruimtes. Het bureau werd daarom op de 1ste verdieping voorzien met een vide met doorzicht naar keuken, eetruimte en zitruimte.
Die zorgt met het hoge plafond bovendien voor een enorme ruimtelijkheid en een maximale lichtinval.

Verder werd er op de verdieping gestreefd naar een zo maximaal en functioneel mogelijk ruimtegebruik. Er is plaats voor een badkamer, een dressing en 2 slaapkamers. Tegelijk wordt de nachthal voorzien van zoveel mogelijk daglicht door het verticale raam in de voorgevel, op 1 lijn met de voordeur.